fb icon soitankoulussa icon

Opiskelu / Soitin- ja lauluopinnot

» Soitin- ja lauluopinnot
» Soitinvalmennus 6-8v.
» Vapaa säestys
» Sävellysopinnot

Soitin- ja lauluopinnot

Jousisoittimet        

viulu
alttoviulu
sello
kontrabasso

Puupuhaltimet         

oboe
huilu
traverso
klarinetti
nokkahuilu
saksofoni

Vaskisoittimet

trumpetti
käyrätorvi
alttotorvi
pasuuna
eufonium (baritonitorvi)
tuuba

Lyömäsoittimet

malletsoittimet
rummut
Bändisoittimet

sähkökitara
sähköbasso
koskettimet
rummut


Muut soittimet

piano
koskettimet
harmonikka
cembalo
kitara
kantele

Laulu

klassinen laulu
pop/jazz-laulu

Soitinvalmennus (6-8v.)

Soitinvalmennus on tarkoitettu musiikkileikkikoulun jatkeeksi esikouluikäisille ja juuri koulun aloittaneille. Muutaman vuoden jatkunut musiikkileikkikoulu antaa jo hyvät edellytykset soittoharrastuksen aloittamiselle.

Soitinvalmennus ei ole soitinopiskelua sanan varsinaisessa muodossa, vaan tuttujen leikkien ja laulujen muodossa tutustumista kyseiseen soittimeen. Se on myös tutustumista soittimen opiskelun tärkeisiin seikkoihin. Päivittäinen, pienikin harjoittelu antaa parhaan tuloksen.

Vanhempien aktiivisuus on tärkeää, varsinkin soittimissa, joissa oikean soittoasennon jatkuva tarkkailu on tärkeää niin soittotunnilla kuin kotonakin. Opetus toteutetaan yksilöllisesti, kunkin lapsen omia kehitysvaiheita noudattaen. Kuitenkin tuntien seuraaminen ja asioiden kertaaminen kotona antavat parhaat edellytykset harrastuksen myönteiselle jatkumiselle.

Opetus tapahtuu soitinvalnnasta riippuen 2-4 lapsen ryhmissä. Lapset kokoontuvat kerran viikossa oppitunnille. Valmennusryhmässä voi opiskella kahden lukuvuoden ajan, jonka jälkeen – mikäli innostusta riittää – voi hakea varsinaiseen soitinopetukseen.

Soitinvalmennusopintoihin voit hakea seuraaviin soittimiin:

 • viulu
 • sello
 • kontrabasso
 • trumpetti
 • käyrätorvi
 • pasuuna
 • kitara
 • harmonikka
 • huilu
 • nokkahuilu
 • klarinetti
 • kantele
 • piano

Jokainen hankkii soittimensa itse. Helpoin tapa soittimen hankkimisesta on sopia siitä syksyllä valmennusryhmän opettajan kanssa.

Vapaa säestys, piano ja kitara

Vapaalla säestyksellä tarkoitetaan kykyä säestää ja soittaa vapaasti ilman tarkkoja nuotteja, esim. vain sointumerkeistä. Oppiaine tarjoaa musiikin tekemiseen aivan uuden lähestymistavan. Se on tarkoitettu jokaiselle, joka haluaa kehittää itseään monipuolisena muusikkona. Myös useissa ammateissa vapaansäestyksen taito on eduksi, esim. luokanopettajat, lastentarhanopettajat jne.

Vapaan säestyksen opetusta annetaan tällä hetkellä pianon- ja kitaransoitossa.

Sävellysopinnot

Sävellysopintoihin voivat pyrkiä kaikki musiikkiopiston oppilaat. Eduksi katsotaan jo alkanut pianonsoitonopiskelu, mutta mukaan voi hakeutua myös muiden instrumenttien opiskelijoita. Oppilaaksi hakeminen tapahtuu keväällä merkitsemällä toive jatkoilmoituskaavakkeeseen. Oppilaita otetaan luokalle rajoitettu määrä ja valinnat tehdään keväisin hakuajan puitteissa. Toiminta on opiston oppilaille maksutonta. 

Lahden musiikkiopistossa on annettu lapsille ja nuorille sävellyksen opetusta jo yli 20 vuoden ajan. Opettajana toimii professori Igor Rogaljov Pietarin konservatoriosta, assistenttinaan pianonsoitonopettajamme Kimmo Parviainen. Tulokset ovat olleet rohkaisevia, sävellysluokka valmistaa säännöllisesti omia konsertteja. Toimintaan sisältyy myös vierailukonsertteja Pietarin ja Lahden oppilaitosten välillä.

Lisätietoja sävellysopinnoista ja oppilaspaikoista voit tiedustella Kimmo Parviaiselta, p. 0400 418 632, kimmo.parviainen@lahdenmusiikkiopisto.fi.