fb icon soitankoulussa icon

Opiskelu / Soitin- ja lauluopinnot / Rummut

Rummut

Historia

Rumpu ja lyömäsoittimet yleensä ovat monta tuhatta vuotta vanhoja soittimia. Rumpusetti nykyisessä kokoonpanossaan ei kuitenkaan ole kuin reilun 100 vuoden ikäinen. Eri kokoisia rumpuja, lautasia eli symbaaleja, sekä muuta tilpehööriä kasattiin samaan läjään ja näin saatiin aikaan rumpupatteristo, josta on aikain kuluessa muodostunut yksi tärkeimmistä kevyen musiikin rytmittäjästä.

Hinnat

Rumpuja valmistetaan nykypäivänä melkein joka maan kolkassa, yleisimmät ovat Aasian maat, USA, Englanti, Japani sekä Saksa. Uudet rummut maksavat mallista ja määrästä riippuen 500 eurosta aina useisiin tuhansiin euroihin.

Rumpusetti

Perusrumpusetti sisältää seuraavat soittimet:

  • bassorumpu, poljetaan jalalla
  • pikkurumpu
  • pikku tom-tom 2 kpl
  • iso eli lattia tom-tom
  • hi-hat lautaset, poljetaan jalalla
  • symbaalit eli lautaset
  • telineet tomeille, pikkurummulle sekä lautasille.


Rumpusetin kokoa voi muuttaa esitettävän musiikin tyylin tai oman mieltymyksensä mukaan. Toisilla on käytössä vain kaksi tomia, bassari ja pikkurumpu, kaksi peltiä eli “moposetti” kun taas toisella on 10 tomia 2 bassaria 12 peltiä.

Rumpujen yleisimmät koot ovat: bassorumpu, halkaisijaltaan 18-26 tuumaa, tom-tomit 8-16 tuumaa ja pikkurumpu 14 tuumaa. Halkaisijan ohella rummun sointiin vaikuttaa myös sen syvyys. Symbaalien koot ovat: crash-lautanen 12-18 ja hi-hat 12-15 tuumaa.

Hyvä tietää

Rumpaliksi aikovalta vaaditaan rytmitajua ja hyvää motoriikkaa. Lihasten ja raajojen hallinta siksi, että rumpali tarvitsee kaikkia neljää raajaansa soittamiseen. Jaloilla hoidetaan hi-hat ja bassorumpu, käsillä pikkurumpu, tomit ja lautaset.

Sopiva aloitusikä

Aloittelevan rumpalin sopiva ikä on noin 8-12 vuotta. Yleensä aloittamisajankohdan määrää juuri motorinen kehitys sekä jalkojen ulottuvuus jakkaralta bassorummulle.

Lisätietoja

Lisätietoja rummuista melko kattavasti Wikipediassa täällä.