fb icon soitankoulussa icon

Opiskelu / Soitin- ja lauluopinnot / Piano

Piano

Piano on monipuolinen ja mielenkiintoinen soitin. Täysimittaisessa pianossa on yhteensä 88 kosketinta, mustia ja valkoisia. 

Aloittaa voit jo vaikka alle 6-vuotiaana

Pianoa voi aloittaa soittamaan vaikkapa jo 6-vuotiaana tai hieman aikaisemmin. Piano lienee yksi helpoimmista aloitussoittimista ja sillä pystyy soittamaan korvakuulolta helppoja tuttuja lastenlauluja ehkäpä jo ensimmäisellä pianotunnilla.  Harrastuksen edetessä piano tuo mukanaan lisää mukavia haasteita, kun käytössä ovat kaikki kymmenen sormea ja välillä jopa molemmat jalat, nuotinluvun sekä kappaleiden tulkinnan lisäksi. Myös soittoasennon tulee olla oikeanlainen ja tätä kaikkea tavoitellessa riittääkin iloa asioiden oppimisen myötä.


Piano on itsessään koko orkesteri

Pianolla pystyy soittamaan halutessaan hyvin orkestraalisesti isoja massiivisia sointuja ja runsaita harmonioita monien yksittäisten äänten lisäksi, mikä saa yksinään pianoa soittavan kuulostamaan jopa kymmenpäiseltä yhtyeeltä. Soolosoittimen lisäksi piano on yksi keskeisimmistä säestys- ja kamarimusiikkisoittimista, sillä soitetaan yhtä hyvin niin klassista, jazzia kuin populaarimusiikkia.

Pianon kehitys sai alkunsa keskiajalla. Kaikki alkoi dulcimer-tyyppisestä soittimesta ja eteni klavikordin ja cembalon myötä fortepianoon, joka muistuttaa eniten tänä päivänä käytettäviä moderneja pianoja.


Flyygeli on linnun siipi

Pianoja on kahdenlaisia, pystypianoja ja flyygeleitä. Pystypianoja käytetään pienemmän kokonsa ansiosta paljon koti- ja koulusoittimina, ovathan ne myös edullisempia.  Konserttilavoilla ja musiikkioppilaitoksissa käytetään useimmiten flyygeleitä. Niillä on suuremman vaakatasossa kulkevan kaikupohjansa ansioista kantavampi sointi, joka sopii suuriin tiloihin ja konserttisaleihin. Flyygelin nimi perustuu sen muotoon, joka muistuttaa siipeä (saks. der Flügel – siipi).