fb icon soitankoulussa icon

Opiskelu / Soitin- ja lauluopinnot / Huilu

Huilu eli poikkihuilu

Huilu on metallista valmistettu puhallinsoitin. Ennen huilut valmistettiin puusta, siksi se orkesterissa kuuluu puupuhallinten soitinryhmään.

Tehdastekoiset oppilashuilut maksavat n.400 – 600 euroa. Ne ovat varsin hyvälaatuisia ja niillä voi soittaa useita vuosia, kun soitinta ei kolhi ja muutenkin pitää siitä hyvää huolta. Huilun voi ostaa myös käytettynä, mutta silloinkin kannattaa ennen ostopäätöstä keskustella asiasta soitonopettajan kanssa.

Huilun soittaminen

Huilua kannatellaan soitettaessa käsillä vaakatasossa ja puhalletaan huilun kyljessä olevan puhallusaukkoon samaan tapaa kuin puhalletaan limsapulloon. Huilu painaa puolisen kiloa ja on siis varsin raskas kannateltava  hankalassa asennossa. Onneksi pienimmille aloittajille tuo apua lasten huilu. Siinä on taivutettu suukappale ja sitä on pienennetty muutenkin soittamisen helpottamiseksi. Soitinta ostettaessa kannattaa aina keskustella ammattilaisen kanssa oikeasta valinnasta.

Huilunsoiton voi aloittaa jopa ekaluokkalaisena, riippuu lapsen koosta ja ulottuvuudesta. Jos soittokiinnostus herää vaikkapa vasta murrosiässä, ei aloittaminen silloinkaan ole myöhäistä. Motoriikkaa huilussa on vain vähän ja se kehittyy varsin nopeasti, jos soittaa paljon.

Taidon oppii tekemällä

Tärkein asia soittoharrastuksessa on soittamisen halu ja vanhempien kiinnostus, huolenpito ja rohkaisu. Jokapäiväisestä soittamisesta huolehtiminen vuodesta toiseen on vaativa tehtävä jopa musiikin ammattilaiselle, saati sitten keskenkasvuiselle ihmistaimelle. Siksipä siinä ovatkin isän ja äidin järjestelykyky ja tuki usein enemmän kuin tarpeen. Palkaksi saa sitten hyvän mielen onnistumisesta soittotunnilla, ilon edistymisestä ja osaamisesta: niin lapsi kuin isä ja äitikin.