fb icon soitankoulussa icon

Opiskelu / Soitin- ja lauluopinnot / Käyrätorvi

Käyrätorvi

Metsästystorvesta kehittynyt käyrätorvi on erittäin ilmaisuvoimainen vaskipuhallin. Sen pehmeä ja pyöreä, tarvittaessa joko tumma tai loistelias ääni sopii moniin kamarimusiikkikokoonpanoihin (mm. puhallinkvintettiin, jossa muut soittimet ovat puupuhaltimia). Myöskin eri orkestereissa käyrätorvi on erittäin käyttökelpoinen soitin: klassisen sinfonia- ja puhallinorkesterimusiikin lisäksi käyrätorvea käytetään runsaasti myös elokuvamusiikissa. Esimerkiksi John Williamsin musiikki Tähtien Sota-trilogiaan on täynnä käyrätorvisooloja.

Tunnettuja konserttoja käyrätorvelle ovat säveltäneet mm. Haydn, Mozart ja R. Strauss. Niitä ovat levyttäneet useat suuret käyrätorvistit (esim. Hermann Baumann).

Käyrätorvi sopii yhtä hyvin niin tytöille kuin pojillekin. Soittamisen voi aloittaa, hiukan oppilaan koosta riippuen, n. 8-vuotiaana (kun suussa on pysyvät etuhampaat).

Musiikkiopistosta löytyy soitin harrastuksen aloittamiseen, mutta harrastuksen edistyessä on syytä hankkia oma soitin. Hintahaitari on hyvin kirjava, uudet soittimet maksavat n. 1500 eurosta ylöspäin, mutta kannattaa tiedustella opettajan välityksellä hyviä käytettyjä soittimia.