fb icon soitankoulussa icon

Opiskelu / Soitin- ja lauluopinnot / Tuuba

Tuuba

Suurin ja kaunein vaskipuhallin tuuba omaa sikäli mielenkiintoisen historian, että se on patentoitu vuonna 1835. Siitä tulikin pian suosittu säveltäjien keskuudessa, ja tuubasta tuli oleellinen osa sinfonia- ja puhallinorkestereita.

Vaikuttavasta koostaan huolimatta tuuba on yksi notkeimmista soittimista, sillä voi soittaa miltei mitä vaan Paganinin viulukapriiseista funkiin. Tuubia on olemassa neljää eri virettä: F, Es, B ja C.

Tuubansoiton voi aloittaa soittajan koosta riippuen n. 9 vuoden iässä. Tuubat ovat suhteellisen arvokkaita instrumentteja, hinnat alkavat n. 3500 eurosta ylöspäin. Musiikkiopistoissa onkin tapana vuokrata soittimia opiskelijoille.

Tuubisteja pidetään yleisesti orkestereiden hyväntuulisimpina tyyppeinä. Tämä pitää täysin paikkansa, jostain syystä tuubistit ovat useimmiten mahdottoman mukavia.

Maailmalla tunnettuja suomalaistuubisteja ovat Petri Keskitalo ja Harri Lidsle, jotka ovat saanet säveltäjiä inspiroivalla soitollaan aikaan lukuisia uusia sooloteoksia tälle mahtavalle soittimelle.