fb icon soitankoulussa icon

Opiskelu / Soitin- ja lauluopinnot / Viulu

Viulu

Viulu on jousisoitin, josta saadaan ääni joko hankaamalla kieliä jousella tai näppäilemällä niitä sormella. Viulu on suosittu soitin kaikenikäisten keskuudessa, sillä se sopii monentyylisen musiikin soittamiseen yksin ja yhdessä. Viulun ääni on kaunis ja monipuolinen ja soitinta on helppo kuljettaa mukana. Yksi hauskimmista asioista soittoharrastuksessa on yhteissoitto, johon viulistilla on mahdollisuus lähes alkeistasolta lähtien. Toisten kanssa soittaminen on hauskaa ja kehittävää, saahan orkestereista samanhenkisiä kavereita ja motivaatiota harjoitteluun, kun tuokin jo osaa… Yhtyeessä pääsee myös esiintymään ja leireille, joilla tehdään soittamisen lisäksi muutakin hauskaa.

Viulunsoiton voi aloittaa jo n. 5-vuotiaana ja myöhemminkin ehtii, yli 10-vuotiaana on viulunsoiton aloittaminen todennäköisesti vaikeampaa, mutta täysin mahdollista. Viulut ovat erikokoisia ja kasvamisen myötä on hankittava isompi soitin, mutta pieneksi jääneet saa hyvin myytyä eteenpäin. Käytetyt viulupaketit (soitin, jousi, kotelo, olkatuki) maksavat n. 300 eurosta ylöspäin, mutta soittimen valinnassa kannattaa aina käyttää opettajan tai muun ammattilaisen apua. Musiikkiopistollakin on viuluja lainattavaksi, ei valitettavasti kylläkään kaikille halukkaille.

Viulunsoiton opiskelu on välillä pikkutarkkaakin työtä, joka kehittää hienomotoriikkaa ja keskittymiskykyä. Hyvä sävelkorva auttaa oppimisessa, mutta korvan tarkkuus kyllä paranee harjoittelun myötä. Kyky keskittyä ja ottaa ohjeita vastaan auttavat myös, mutta ainoa todellinen oppimisen edellytys on halu oppia soittamaan viulua. Alku on viulunsoitossa monesti hankalaa, mutta sitä palkitsevampaa on, kun ensimmäisen pienen kappaleen oppii. Säännöllinen harjoittelu on kaikessa soitonopiskelussa tärkeää. Siitä huolehtiminen on välillä isoillekin soittajille vaikeaa, joten vanhempien tukea ja aktiivisuutta tarvitaan. Edistyminen ja onnistuminen palkitsee kuitenkin vaivan moninkertaisesti. On hieno tunne, kun saa viulustaan ulos haluamansa kappaleen, oli se sitten Vivaldia tai Uralin pihlaja!