fb icon soitankoulussa icon

Opiskelu / Soitin- ja lauluopinnot / Saksofoni

Saksofoni

Saksofoni on metallinen puhallinsoitin, jonka poraus on kartiomainen ja jossa on yksi lehdykkä kuten klarinetissakin. Sen ääni syntyy suukappaleen alapuolelle kiinnitetyn ruokolehdykän reunaa vasten puhaltamalla, joka saa soittimessa olevan ilmapatsaan värähtelemään.

Nimensä se on saanut keksijänsä A. Sax´in mukaan, joka patentoi sen v. 1846. Sax halusi uudella soittimellaan ylittää sen kuilun mikä oli puu- ja vaskisoitinten välillä.

Saksofoneja valmistetaan useita eri kokoja. Sopranino-, altto-, baritoni- ja kontrabassosaksofonit ovat Eb-vireisiä, sopraano-, tenori- ja bassosaksofonit B-vireisiä. Myöhemmin on saksofoni-perheeseen liitetty B-vireinen subkontrabasso.

Saksofonia käytetään eniten kevyen musiikin puolella jazzissa ja big-bandeissa, mutta sille on käyttöä myös sinfoniaorkesterissa, esim. Ravelin Bolerossa ja varsinkin ranskalaisessa oopperamusiikissa on osuuksia altto- ja tenorisaksofonille.

Sopiva aloitusikä saksofoninsoitolle on 10-13 -vuotiaasta alkaen. Soittimet maksavat n. 800 eurosta ylöspäin. Käytettyjä soittimia kannattaa kuitenkin aina kysellä.