fb icon soitankoulussa icon

Opiskelu / Soitin- ja lauluopinnot / Klarinetti

Klarinetti

Klarinetti, italiaksi clarinetto, kuuluu puupuhallinperheeseen. Soittimen putki on sylinterimäinen ja ääni muodostuu puhaltamalla suukappaleeseen, johon on kiinnitetty ruokolehdykkä. Ilmavirran ansiosta lehdykkä värähtelee suukappaletta vasten muodostaen äänen.

Tarkkaa ikärajaa klarinetinsoiton aloittamiselle ei ole, mutta suositusikä on 9-10 vuotta. Nuorempanakin voi soittamisen aloittaa, jos vain sormet yltävät klarinetin näppäimille, ja etuhampaat ovat pysyvät.

Klarinetilla soitetaan monenlaista musiikkia, klassisesta aina jazziin saakka. Myös kansanmusiikissa sitä käytetään paljon. Soolosoittimena klarinetti on myös suosittu soitin, mutta sitä voidaan soittaa myös erilaisissa kokoonpanoissa. Sinfonia- ja puhallinorkesteriin se kuuluu olennaisena osana, mutta esimerkiksi myös kansanmusiikki- ja tanssiyhtyeissäkin klarinettia käytetään.

Oppilasmalliset soittimet maksavat n. 500 euroa ja kalleimmat ammattilaimallit aina useisiin tuhansiin euroihin. Ruokolehdet maksavat n. 2 euroa/kpl. Niitä tarvitaan soiton määrästä riippuen muutama vuodessa.