fb icon soitankoulussa icon

Opiskelu / Soitin- ja lauluopinnot / Kontrabasso

Kontrabasso

Kontrabasso on suurin ja siis myös matalaäänisin jousisoitin. Se polveutuu vanhoista gambasoittimista. Kontrabasso-nimi vakiintui 1700-luvun lopussa ja 1800-luvulla vakiintui kielten lukumäärä nykyiseksi neljäksi sekä kvarttiviritys. Kontrabasso on orkesterin kivijalka. Sello ja basso soittivat 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa aina suurinpiirtein samaa stemmaa, mutta vähitellen niiden tiet ovat kulkeneet myös erilleen. Toisin kuin muilla jousisoittimilla, kontrabassolla on käytössä kaksi erilaista jousimallia: ns. ranskalainen jousi, joka on samanmallinen kuin viulun- tai sellonjousi, sekä ns. saksalainen jousi, jonka ote on alapuolinen kuten vanhoilla gambasoittimilla. Molemmilla malleilla on vankat kannattajansa.

Soolosoittimena kontrabasso on harvinaisempi, mutta jo parilla edellisellä vuosisadalla oli kuuluisia bassovirtuooseja. Jos haluaa kuulla kontrabassoa soolosoittimena, suosittelen kuunneltavaksi esim. Jorma Katraman hienoja levytyksiä.

Nykyään soitonopiskelun voi aloittaa jo varsin nuorena, sillä myös pieniä soittimia, kuten neljäsosabassoja esim. on hyvin saatavana. Jos siis olet juuri miettimässä mitä soitinta lapsesi saattaisi mahdollisesti ruveta soittamaan, muista, että sellainenkin hieno soitin kuin kontrabasso on olemassa.