fb icon soitankoulussa icon

Opiskelu / Soitin- ja lauluopinnot / Malletsoittimet

Malletsoittimet

Lyömäsoittimet voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään, melodisiin, kalvollisiin ja muihin lyömäsoittimiin. Lyömäsoittimia on toistasataa, joten esittelyssä vain tärkeimmät niistä.

Melodisiin lyömäsoittimiin kuuluvat ksylofoni, marimba, kellopeli, vibrafoni ja putkikellot. Tähän samaan joukkoon lasketaan myös kalvolliset patarummut, jotka ovat tärkeimmät lyömäsoittimet sinfoniaorkesterissa, koska ne ovat viritettävissä eri äänille.

Kalvollisiin lyömäsoittimiin luetaan bassorumpu, pikkurumpu, bongorumpu, congarumpu, tom-tom -rummut, timbaalit ja erilaiset tamburiinit.

Muihin lyömäsoittimiin lasketaan triangeli, erilaiset lautaset, gongi, tam-tam-tam, kastanjetit, clavesit, puupalkit, temppeliblokit, lehmänkellot, maracasit, cuiro ja kulkuset.

Rumpusetti, jota yksi soittaja soittaa esimerkiksi jazz-, pop- tai tanssiorkestereissa sisältää bassorummun, pikkurummun, kaksi tai useampia tom-tom -rumpuja, jalkalautaset, eri telineissä olevat ison ja pikku lautasen sekä isonrummun jalkapedaalin. Näitä settejä opistossamme on kolmet. Käytössämme on myös ksylofoni, marimba, kellopeli, erilliset telineissä olevat neljä konsertti tom-tom -rumpua, bongorummut, tamburiineja, maracasseja, kulkusia, claveseja ja triangeleita.