fb icon soitankoulussa icon

Opiskelu / Soitin- ja lauluopinnot / Harmonikka

Harmonikka

Harmonikan soittamisen voi aloittaa 4-5 vuoden ikäisestä aina “vaari” ikäisiin saakka. 2-3 viikkoa harjoituksia ja ensimmäiset “kotikonsertit” ovat soitettavissa… Harmonikka on hyvin monipuolinen soitin, sen voi ottaa mukaan lähes mihin vain, sillä voi säestää, sooloilla tai olla osa orkesteria.

Soittajat ovat erikokoisia ja eritasoisia, siksipä meillä on myös erikokoisia ja eritasoisia soittimia joiden hinnat vaihtelevat 470 eurosta aina 20 000 euroa maksaviin konserttisoittimiin saakka. Harmonikan kehitys alkaa 1800-luvun alussa. Aluksi 1-rivisiä ja myöhemmin 2-rivisiä vaihtoäänisiä (samaa kosketinta painamalla eri soiva ääni veto- ja työntöpalkeella) soittimia. “Vähärivisten” suosio on viimevuosina kasvanut varsinkin nuorten kokeiluhaluisten muusikoiden keskuudessa.

Tälle vuosisadalle tultaessa soitinrakentajat valmistivat samaäänisiä soittimia (veto- ja työntöpalkeella sama ääni samasta koskettimesta), rivit lisääntyivät 3-5 rivisiksi soittimiksi. Kytketty basso sai rinnalleen ns. vapaabasso järjestelmän, jossa oikealla ja vasemmalla kädellä sama näppäinjärjestelmä, tätä soitinta kutsutaan melodiabasso harmonikaksi. 1900 luku aina 1970 luvulle saakka oli standardibasso harmonikkojen valtakautta soitettavan ohjelmiston säilyessä kovin “rajoitteisena”, mutta tämän päivän soittajat monipuolisine soittimineen ovat valmiita ottamaan haasteita lähes kaikkien musiikin tyylisuuntien kirjosta.