fb icon soitankoulussa icon

Opiskelu / Soitin- ja lauluopinnot / Alttoviulu

Alttoviulu

Alttoviulu, josta käytetään myös italiankielistä nimitystä viola, on rakenteeltaan viulun kanssa samanlainen, mutta suurempi jousisoitin. Alttoviulu kuuluu jousisoittimiin viulun, sellon ja kontrabasson kanssa. Jousisoittimissa ääni saadaan aikaan siten, että kieltä hangataan jousella. Jousisoittimia voidaan soittaa muiden kielisoittimien tapaan myös näppäilemällä eli pizzicatolla.

Alttoviulun kielten viritys on kvintti välein, matalimmasta korkeimpaan c-g-d1-a1. Alttoviulun sointi on tummempi, kuin viulussa. Kielet ovat samat kuin sellossa, mutta soivat oktaavia ylempää. Alttoviulun nuotit ovat kirjoitettu alttoavaimelle.

Alttoviululla voi aloittaa soittoharrastuksen tai siihen voi siirtyä esim. viulua soitettuaan. Alttoviululla, kuten muillakin jousisoittimilla, voi jo lyhyen soittoharrastuksen jälkeen liittyä orkesteriin tai soittaa pienyhtyeissä. Yhdessä soittaminen tuokin mukavan lisän omaan harjoitteluun ja soittotunneilla käymiseen.

Alttoviuluja löytyy pikkualtisteille mm. ¼-, ½- ja ¾-viulujen mensuuria vastaavina. Aloittelevan soittajan soitin maksaa n. 370-800€. Soittimen hinta vaihtelee soittimen koon mukaan. Useimmiten pakettiin kuuluu sekä jousi, että kotelo.