fb icon soitankoulussa icon

Opiskelu / Soitin- ja lauluopinnot / Koskettimet

Koskettimet

Pop-jazzpianon opiskelu poikkeaa alussa klassisen pianon opiskelusta vain hyvin vähän. Aluksi tärkein asia opiskelussa on pianonsoiton perustekniikan sekä nuottien hallinta.Perustaso 2:n saavutettua opiskelu painottuu enemmän kevyen musiikin suuntaan. Improvisointi ja rytmimusiikki tulee silloin tutuiksi niin soittotunneilla kuin yhtyeissäkin.Yhtyeissä tulee tutuiksi myös sähköiset kosketinsoittimet.

Kosketinsoittimet,nuo kummalliset äänilähteet ilmestyivät musiikkiliikkeisiin 70-luvun puolivälissä. Mistähän kaikki sai alkunsa? No äänigeneraattoreista tietenkin. Äänigeneraattori eli värähtelijä tuottaa ääntä sähköisesti.Erilaisilla suotimilla saadaan värähtely muutettua aaltomuotoon, jonka ihminen voi kuulla matalimmillaan pelkkänä naksahduksena kaiuttimesta. Ääniaalto voidaan myös liuttaa portaattomasti korkeuteen, jonka vain esim.koirat kuulevat. Alunperin näissä “Moogeissa” ei ollut kuin 2-3 oktaavinen koskettimisto. Aika kului ja toi tullessaan moniäänisiä analogisia ja digitaalisia kosketinsoittimia. Käyttäjäkunta laajeni ammattimuusikoista kotisoittajiin. Nykyisin nämä sähköpianot/syntikat ovat äänellisesti aivan huippuluokkaa.Nuottien kirjoituksessa kosketinsoitin on tietokoneeseen kytkettynä myöskin verraton yhdistelmä.

Kosketinsoitinta hankittaessa teknisten ominaisuuksien myötä kannatta kiinnittää huomiota myös soitettavuuteen eli ns.”tatsiin”.Onko koskettimet painoitettu kuin pianossa, ovatko koskettimet oikean levyiset ja onko ääniala riittävä.

Kosketinsoittimet ovat tulleet tulleet jäädäkseen, mutta on suositeltavaa hankkia näitä ns.kakkossoittimeksi muiden perinteisten soittimien rinnalle. Tärkein avu kosketinsoittajalla on pianolla hankittu perustekniikka.